Dermatológovia sa zapojili do kampane Európskeho dňa melanómu

05.05.2008 Svidník

Svidník 5. mája (TASR) - Prevencia a nenásilná vysvetľovacia kampaň bola cieľom Európskeho dňa melanómu, do ktorého sa dnes zapojilo aj Dermatovenerologické oddelenie sanatórneho typu (DOST) vo Svidníku.
\"Našou snahou, podobne ako v mnohých kožných ambulanciách nielen na Slovensku, ale aj v Európe, je upozorniť ľudí na to, ako sa starať o svoju kožu, ako sa chrániť pred slnečným žiarením a napokon ako sa správať v prípade, ak dôjde k zmene materských znamienok a pod. , \" uviedla pre TASR primárka DOST Hana Zelenková. Dodala, že v priebehu dňa poskytol odborný personál návštevníkom zariadenia informácie o ošetrovaní pokožky, o liečbe či operatívnych zákrokoch, ale aj o zhubnom melanóme a jeho predchádzaní.
Do preventívneho a osvetového projektu Európskeho dňa melanómu sa zapojilo množstvo dermatologických ambulancií v 16 krajinách Európy vrátane Slovenska, Belgicka, Veľkej Británie, Nemecka, Španielska a pod. Vlani v SR vyhľadalo toto bezplatné vyšetrenie v 69 kožných ordináciách viac než 2000 obyvateľov. Zachytených bolo 17 podozrivých nálezov s odporúčaním na liečbu či odborné sledovanie, z toho štyri malígne melanómy.
Malígny melanóm je jedným z najčastejších zhubných nádorov, ktorého výskyt sa stále zvyšuje najmä u mladých ľudí. Cieľom kožných lekárov je odhaliť melanóm včas, teda v štádiu, keď je úspešne liečiteľný.
 

Vyberte región